تست LH
یک تست هورمون luteinizing مقدار LH موجود در یک نمونه از خون یا ادرار را اندازهگیری میکند. هورمون LH توسط غده هیپوفیز تولید میشود.
- هورمن LH در زنان کمک میکند تا چرخه قاعدگی و همچنین فرآیند تخمکگذاری به طور طبیعی وروتین انجام شود. سطح و میزان هورمن LH در بدن زنان با توجه به دورههای مختلف و طول این مدت مختلف است. میزان این هورمون قبل از زمان تخمکگذاری افزایش پیدا میکند (روز ۱۴ام از دوره قاعدگی ۲۸ روزه). به این موضوع «موج LH» میگویند. سطح هورمون LH و هورمون محرک فولیکولی در اثر تغییرات دوره قاعدگی دچار تغییر میشوند.
- در مردان، هورمون LH نشان دهنده تولید هورمون تستستورون که در فرآیند تولید اسپرم نقش مهمی دارد است.
چرا باید این تست انجام شود؟
تست اندازهگیری LH باید انجام شود تا:
- کمک به تشخیص عدم باروری زن و شوهر. تست LH میتواند به طور عمومی مواردی مانند زیر را تشخیص دهد
- ذخیره تخمکگذاری در زن
- تعداد اسپرمهای مرد
- تشخیص و ارزیابی مشکلات دوره قاعدگی،دورههای تخمکگذاری نامنظم یا عدم تخمکگذاری. همچنین توضیح ورود به دوره یائسگی از این طریق ممکن است.
- تشخیص بلوغ زودرس کودک. بلوغ زودرس زمانی پیش میآید که نشانههایی از بلوغ در کودکان کمتر از ۹ سال و پسران کمتر از ۱۰ سال مشاهده شود.
- عدم مشاهده و تشخصی علت بالغ نشدن (بلوغ دیررس)
- مشخص شدن زمان تخمکگذاری. تستهای تشخیص زمان تخمکگذاری از طریق تست ادرار در منزل امکانپذیر است.
- زنانی که از داروهای تجویز شده استفاده میکنند نیز از این طریق میتوانند تحت مراقبت قرار بگیرند.
چگونه برای تست آماده شوید
استفاده از بسیاری داروها، مانند سایمتیدین، کلومیفن، و لوودوپا، می تواند نتایج تست شما را تغییر دهند. ممکن است دکتر از شما درخواست کند تا مصرف داروهایی که حاوی استروژن یا پروژسترون یا هر دو این هورمونها است را برای مدت ۴ هفته قبل از انجام تست LH متوقف کنید. مطمئن شوید که دکتر معالج شما لیست کاملی از داروهایی که مصرف میکنید دارد. حتی تعداد و دوز مصرفی روزانه خود را نیز به او بگویید. حتما به دکتر خود در مورد آزمایشهایی که در ۷ روز گذشته انجام دادهاید و رادیواکتیو در آنها نقش داشته بگویید. تستهایی که اخیرا انجام دادهاید و رادیواکتیویته در آنها نقش دارد میتواند نتیجه تست LH شما را تغییر دهد. به دکتر معالج خود در مورد روز اول قاعدگی خود بگویید. دکتر شما باید در مورد روند خونریزی شما اطلاع داشته باشد که آرام و سبک و با لکه خون شروع میشود یا خونریزیتان شدید است. با دکتر خود در مورد هرگونه مشکل و بیماری دیگری که نیاز به آزمایش و تشخیص طبی دارد صحبت کنید. موارد دیگری که درباره آن صحبت نمیکنید میتواندریس معالجه شما را بالاتر ببرد.
تست طی چه فرآیندی انجام میشود؟
تست خون
نمونه مناسب توسط کارشناسان بهداشت و متخصصی به صورت زیر گرفته میشود:
- یک باند پلاستیکی منعطف در قسمت بالای بازو بسته میشود تا جلوی جریان خون گرفته شود. این کار باعث برجسته شدن رگ خون شده و سوزن به راحتی وارد آن خواهد شد.
- سوزن استرلیزه را با الکل تمیز کرده و پس از تمیز کردن محل ورود سوزن با الکل سوزن را وارد رگ میکنند.
- با کشیدن بخش انتهایی سرنگ، خون وارد محفظه پلاستیکی سرنگ خواهد شد.
- باند پلاستیکی باز شده و جریان خون روانتر میشود.
- با یک گاز استریل محل سوزن را پوشانده و با چسب آن را محکم کنید.
برای زنان ممکنه است بیش از یک نمونه خون لازم باشد تا دقت بیشتری را شامل شود. این تعداد بیشتر از نمونه همگی باید طی یک روز گرفته شود. یا برعکس. انواع نمونهها طی روزهای مختلف پشت سر هم گرفته شود.
تست ادرار
برای اینکه متوجه شدید در دوره تخمکگذاری هستید یا نه، یک نمونه از اولین ادرار صبحگاهی برای تشخیص بکار رفته میشود. انجام فرآیند تست بر اساس دستورالعمل توصیه اکید میشود. چرا که هر کیت آزمایشی دستورالعمل خاصی دارد که باید بر اساس آن تست را انجام دهید.
- برای جمعآوری یک نمونه مناسب، ظرف مورد نظر را در جای مناسب گذاشته و ادرار خود را در آن بریزید. مقدار مناسب برای این تست ۶۰ میلیگرم است.
- توجه داشته باشید کخ بدن یا آلت تناسلیتان با لبه ظرف نمونه برخورد نداشته باشد. یا رشته مویی، تکهای از کاغذ توالت یا هرگونه ماده اضافی برخوردی با ظرف نداشته باشد.
با ظرف نمونهای که به شما داده شده، به احتمال زیاد یک نمایشگر رنگی هم به شما داده میشود تا با فرو کردن آن در ظرف ادرار، نتیجه نمونهتان مشخص شود.
چه احساسی خواهید داشت؟
آزمایش خون
شما به جز درد جزیی ورود سوزن به بدنتان،چیز دیگری حس نخواهید کرد. البته برخی از مردم از سوزنی که به بدنشان وارد میشود،درد زیادی حس میکنند که به صورت عمومی نیست.
تست ادرار
جمعکردن مقداری ادرار در ظرف مخصوص هیچ درد یا حس خاصی برای فرد ندارد.
ریسکها
تست خون
- ممکن است کبودی کوچکی در محل ورود سوزن ظاهر شود که چندان موضوع مهمی نیست و طی چند روز رفع میشود.
- در موارد محدودی، ورید ممکن است ملتهب شود. این وضعیت به نام phlebitis شناخته میشود که معمولا با چند بار کمپرس آب گرم در روز رفع میشود.
- ادامه خونریزی از محل خونگیری ممکن است دلیل دیگری داشته باشد که نیاز به دقت و بررسی بیشتری دارد. آسپرین،وارفارین (کومادین) و سایر رقیق کنندههای خون میتواند باعث ایجاد چنین مشکلی شود. مصرف چنین داروهایی را باید قبل از آزمایش به دکتر معالج اطلاع دهید.
تست ادرار
- تست ادرار هیچگونه ریسکی در زمان آزمایش برای فرد به همراه ندارد.
نتایج
نتیجه تستهای انجام شده، در مشخص شدن مقدار هورمون LH در بدنتان بکار میرود. این کار از طریق آزمایش خون یا ادرار، همانطور که در بالا توضیح داده شد انجام میشود.
مقدار این هورمون در بدن افرادبا توجه به شرایط مختلف میتواند متغیر بوده و بیانگر موضوعات مختلفی باشد. البته در آزمایش ادرار تنها با مثبت یا منفی بودن آزمایش روبرو هستید.
حالت نرمال
مقدار بازه نرمال این آزمایش در ادامه مشخص شده است. (جدول پایین). البته توجه داشته باشید که این مقدار نرمال، با توجه به تفاوت کیتهای مورد آزمایش متغیر بوده و این بازه توسط خود آزمایشگاه تشخیص طبی اعلام میشود. همچنین دکتر معالجتان بر اساس فرآیند درمانی، همچنین سلامت فیزیکی فرد معالج،این مقدار را تعیین میکند.
سنجش میزان LH در زمان قاعدگی | |
در زمان قاعدگی | |
فاز فولیکولار | ۱٫۶۸–۱۵ (IU/L) |
نقطه اوج میانی | ۲۱٫۹–۵۶٫۶ IU/L |
فاز لوتئال | ۰٫۶۱–۱۶٫۳ IU/L |
زنان یائسه | ۱۴٫۲–۵۲٫۳ IU/L |
مردان | ۱٫۲۴–۷٫۸ IU/L |
هورمون LH در ادرار
اکثر کیتهای آزمایش ادرار در منزل، تنها بودن یا نبودن این هورمون را در ادرار مشخص میکنند و مقدار آن را تشخصی نمیدهند. این نوع نمایش با مثبت بودن (یعنی وجود هورمون در ادرار) یا منفی بودن (عدم وجود هورمون در ادرار) را نمایش میدهد. پارامترهای زیادی میتواند میزان این هورمون در بدن را تغییر دهد. در این مورد حتما مشاوره دکتر خود را داشته باشید.
بالا بودن میزان LH
بالا بودن این هورمون در زنان یعنی:
- نبودن تخمدان یا برداشته شدن آن
- عدم فعالیت تخمدان به دلایلی مثل یائسگی، سندروم تخمدان پلی کیستیک،یا خراب شدن تخمدان به دلیل شیمیدرمانی
- بلوغ زودرس در دختران
بالا بودن این هورمون در مردان یعنی:
- نبودن یا برداشته شدن بیضه
- عدم فعالیت درست بیضه دلیل آسیب فیزیکی یا عمل جراحی
- سندروم Klinefelter
پایین بودن میزان LH
پایین بودن این هورمون در زنان یعنی:
- بی اشتهایی.
- آسیب غده هیپوفیز.
- آسیب به بخشی از مغز به نام هیپوتالاموس.
- استرس
- وزن کم بدن.
چه چیزهایی باعث میشود نتیجه آزمایش خراب شود؟
نتیچه آزمایش تحث تاثیر موارد زیر میتواند تغییر کند:
- استفاده از هورمونهای خاص، به ویژه استروژن یا پروژسترون (مثل قرصهای ضد بارداری)
- استفاده از داروهایی مانند کلومیفن، اسپیرونولاکتون، نالوکسان، و مواردی که برای افراد دارای تشنج تجویز میشود.
- روشهای تصویربرداری تشخیصی، مانند اسکن تیروئید و یا اسکن استخوان، که با استفاده از یک ماده رادیواکتیو (ردیاب) و ظرف مدت ۷ روز قبل از تست، LH انجام شده باشد.
- چاقی
- پرکاری تیروئید
- بیماری کبدی